Pamfil Șeicaru a fost cu siguranță cel mai cunoscut jurnalist român din perioada interbelică și cel care a ridicat primul trust de presă, „Curentul”. A fost acuzat de dușmani că a fost doar un șantajist, un gangster de presă, un fascist și apoi chiar și colaborator al Securității. O lucrare apărută la Editura „Ars Docenti” din București oferă cititorului șansa de a cunoaște întreaga personalitate a jurnalistului…

Citate din Pamfil Șeicaru
„Gazetăria este un gen bastard, produs al întâlnirii social-politicului cu literatura.”

„Călimara unui gazetar de luptă nu poate fi umplută cu apa sălcie a amabilităţilor.”

„Astăzi, măturătorul de pe stradă care îşi cumpără ziarul dimineaţa la chioşc este mai informat de ceea ce se petrece pe toată suprafaţa globului decât era Ludovic al XIV-lea într-un an.”

„În fiecare zi – 5000 de zile – am început articolul cu emoţia din prima zi. Mă socotesc debutant şi încerc acel fior anonim, care se numeşte trac, gândidu-mă la neînduraţii judecători anonimi. Să-ţi respecţi semnătura ca să te respecte cititorul, ca să-i păstrezi încrederea.”

„Lupta între cele două propagande (germană şi franco-britanică) s-a dat în jurul ziarului „Universul”, şi legaţia Germaniei s-a dovedit cu o mai sprintenă iniţiativă. Metoda propagandei germane, ca şi a propagandei franceze sau ruse era aceeaşi: dacă nu se putea cumpăra fondul comercial, al ziarului vizat, se corupea un redactor sau, dacă termenul este prea tare, i se capta bunăvoinţa. Fără îndoială a existat un adevărat târg al conştiinţelor. Cucerirea ziarului „Universul” s-a făcut treptat, întâi redactorii principali şi apoi directorul.”

„Ziaristul ignorant este o pacoste a societăţii mult mai dăunător societăţii decât un politician ignorant.”

„Nicolae Iorga avea însuşiri extraordinare de gazetar: liric, vehement, patetic, găsind o formulă în care să sintetizeze o situaţie, dispunând de vastitatea unei culturi, servit de o memorie fenomenală, pasionat, de o capacitate de ură care dădea articolelor accentul pasional. Nicolae Iorga aducea în paginile „Neamului Românesc” o notă nouă în presa românească.”

mai mult la  /evz.ro/

Lasă un răspuns