Consilierul regal Vaida-Voievod (politician ardelean unionist care a virat-o brusc spre naționalism în anii ‘30, atunci când – din oportunism politic și orgoliu nemăsurat – a rupt-o cu Maniu și a fondat „Frontul Românesc”; nenea ăla cu „numerus valachicus”) conduce delegația oficială românească aflată în vizită la Berlin, cu prilejul festivităților organizate de ziua de naștere a Führer-ului.

La întoarcerea în țară, Vaida acordă un amplu interviu jurnalistului Ion Dimitrescu de la ziarul deținut de patronul-gazetar Pamfil Șeicaru (mare admirator al Ducelui).

Zice așa emisarul autoritarului monarh de la București (puternic emoționat și fascinat de întâlnirea cu Hitler, organizatorul “Kristallnacht-ului” și al “Anschluss-ului”, invadatorul Cehoslovaciei, co-autorul legilor rasiale și persecutorul tuturor adversarilor/opozanților săi politici):

“Și într-adevăr – dacă vom conveni să nu folosim termenul de ˂˂democrație˃˃ în sensul lui perimat și pejorativ – dacă prin ˂˂regim democratic˃˃ înțelegem un sistem de guvernare care are adeziunea majorității populare și urmărește reformele sociale favorabile celor mulți, atunci se cuvine să repet ceea ce mărturiseam și la Berlin unora dintre fruntașii locali: ˂˂Ați izbutit o reală democrație, de vreme ce mai bine de 80% din conținutul doctrinei d-stre naziste este reformism social.

Național – dar și național-socialist.

Surprind aici o fraternitate, o camaraderie caldă între indivizi din clase sociale diferite – o intimitate lipsită de vulgaritate.

Tensiunea virilă, agregând sufletele în cadrul festivităților cu vibrații și emoții aproape religioase – toată această exaltare a forțelor morale nu a paralizat elanul de frăție în interiorul Națiunii.

Nu sunt uimit numai de voioșia și de dimensiunile noilor cartiere muncitorești, nu sunt uimit de aclamațiunile atât de spontane ale mulțimii la apariția unor guvernanți ce se pot mândri ca cei mai populari din univers: sunt uimit de voioșia acestui Reich cu reputația de încruntare!…

Ați anexat Viena – poate fiindcă deveniserăți dinnainte adevărați Vienezi!!˃˃”

Sursa: “Curentul”, 26 aprilie 1939

Mihai Burcea

Lasă un răspuns