Am incredibilul noroc de a fi descoperit cartea lui George Stanca, Șantajul și etajul. Pamfil Șeicaru, între legendă și adevăr, care urmărește atent parcursul unuia dintre cei mai importanți ziariști ai României activ în perioada interbelică. Pamfil Șeicaru este una dintre personalitățile de seamă ale României. Se numără printre cei care au făcut parte din lotul de 14 ziariști, judecați pentru că ar fi fost fasciști. Comuniștii îi numeau și considerau adevărate pericole pentru țară.

„Trădarea României și prăbușirea ei sub jugul imperialismului rusesc, apoi sovietic; Politica lui Nicolae Titulescu, a succesorilor lui dea Ministerul Afacerilor Străine, favorabilă față de Soviete; Trădarea României de către cele două Mari Puteri: SUA și Anglia, anticiparea acestei trădări încă din cazurile Finlandei, Poloniei și Țărilor Baltice; Unitatea spirituală, temelia unității național-statale a românilor; Configurarea premiselor de liberă exprimare a gândirii ideologice și de aplicare concretă a legislației democratice prevăzute de Constituția României, ca factor de întărire a statului și de afirmare a personalității individului…” George Stanca, Șantajul și etajul. Pamfil Șeicaru, între legendă și adevăr, Adevărul Holding, București, 2012, p. 17.

„Nichifor Crainic a fost unul dintre marii mei adversari. Am lucrat împreună la Cuvântul și Curentul, dar n-am uitat ce făcuse el împotriva mea. Pe timpul când se construia Palatul Curentul la București, inventase sloganul „Șantajul și etajul”, nu așa cum se spune că ar fi fost Nicolae Iorga. Pe gardul de vis-a-vis de Platul Curentul, scrise cu litere uriașe sloganul menționat mai sus.” Citat preluat din declarațiile lui Pamfil Șeicaru pentru Rene Alecu de Fleurs preluat în cartea lui George Stanca Șantajul și etajul. Pamfil Șeicaru, între legendă și adevăr, Adevărul Holding, București, 2012, p. 20.

/www.monden.ro/

Lasă un răspuns